Mallorca- colonia artistilor

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Avand aproximativ 3.600 kmp, Mallorca este cea mai mare dintre Insulele Baleare, insule situate in Marea Mediterana, la aproximativ 92 km in larg de coasta Alicante. Dupa Mallorca, ca marime urmeaza Menorca, apoi Ibiza, cea mai mica fiind Formentera cu doar 82 kmp.

 

Mallorca-colonia artistilor

 

Incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea, turistii straini au inceput sa descopere farmecul Balearelor. Farmecul celor cinci luni care si-au pus amprenta asupra prieteniei Aurorei Dupin, baronesa Dudevant, cunoscuta sub numele de George Sand, si a pianistului si compozitorului Frederic Chopin a inaugurat o noua era turistica in Mallorca.

Romanul lui George Sand, „O iarna in Mallorca” este  o adevarata literatura de calatorie prin insule. Celor doi le-au urmat scriitorii  precum Charles Wood, Gaston Vouillier si excentricul arhiduce Louis Salvador  de Hasburg Bourbon.  Arhiducele Louis Salvador a fost un aristocrat care a scris in total 60 de carti, dintre care, lucrarea "Balearele descrise in cuvinte si imagini" a reprezentat incununarea activitatii sale literare.

mallorca-2

 

Dupa 1960 asistam la o adevarata invazie turistica, transformand Mallorca in cea mai cautata destinatie de vacanta din Mediterana pentru turistii sositi din Franta, Germania, Scandinavia si Marea Britanie.

Aeroportul din Palma a devenit astazi cel mai aglomerat aeroport in timpul sezonului estival, iar economia Balearelor a explodat pur si simplu pe baza turismului de masa. In fiecare vara, membrii familiei regale spaniole isi petrec vacantele in Palatul  Marivent de langa Palma.

 

Descopera Palma de Mallorca

 

Capitala insulei Mallorca, Palma este unul dintre locurile in care trebuie sa fii pregatit sa te pierzi in albastrul Mediteranei si sa dezlegi lumea plina de mister a lumii ce se vantura pe strazile alambicate din orasul vechi, marturie a dominatiei musulmane, urmand, fireste cea maura.

mallorca1

 

Catedrala La Seu este cu siguranta locul pe care nu trebuie sa-l ratezi daca ai decis sa-ti petreci vacanta in Palma de Mallorca. Cu o arhitectura impresionanta gandita de renumitul arhitect Antoni Gaudi, catedrala este construita pe ruinele unei foste moschei. Aici am intalnit o intreaga familie romane ce pusese stapanire pe cele patru puncte cardinale ale catedralei: vaduva neagra asezata la intrarea in muzeu, Chaplin, in capatul opus si cei doi copii. Cat castigau? Atat cat sa-si permita sa locuiasca cu chirie intr-o casa din Palma tot timpul anului.

Catedrala a fost inceputa in secolul al XIII-lea si terminata trei secole mai tarziu.

Pe masura ce va apropiati  de tarmul Mediteranei, profilul orasului Palma este incununat si de alte monumente vechi. Castelul Bellver , situat pe un deal, construit initial ca palat de vara  Palau de l'Almudaina, dateaza din secolul al XIII-lea este folosit de catre familia regala in probleme oficiale. In curtea sa se afla gotica Capilla de Santa Ana.

bellver

In renumita Placa San Francesc se afla o biserica cu acelasi nume, construita in secolul al XIV-lea , desi fatada sa actuala dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea

 

Cele mai frumoase zone din Mallorca

 

Mallorca se imparte in doua mari zone: Serra de Tramuntana, ce se intinde de-a lungul coastei de nord si fertila campie  ce acopera restul insulei.

serra-de-tramuntana

Golfurile din Alcudia si Pollenca, care se afla in partea de nord a insulei, sunt deosebit de atractive.

In timpul vacantei voastre in Mallorca nu va grabiti catre aeroport pana nu vizitati Valldemossa, un sat situat la 25 km nord de capitala. Un sat unde la mijolocul secolului al XIX-lea se petrecea cea mai frumoasa poveste de iubire dintre George Sand si Chopin.

Manastirea ce i-a gazduit pe cei eroi ai povestii noastre a fost initial construita ca palat de catre regele Jaime al II-lea. Capela neoclasica a manastirii are fresce pe tavan pictate de cumnatul lui Goya, calugarul Manuel Bayeu.

valldemossa

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

No Comments Yet.

Leave a comment