Catedrala din Palma- istoria unei legende

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gloria unei capitale-magnifica catedrala gotica a carei pereti de gresie, par a invinge forta gravitationala, zburand deasupra marii, invingand-o prin maretia ei. Catedrala (La Seu), este cea mai cunoscuta cladire din Palma.
A fost un privilegiu sa cunosc legenda maretiei acestei catedrale, ajungand in Mallorca dintr-o intamplare. Inr- o seara , cautand printre sutele de oferte de vacanta ale agentiilor de turism , m-am oprit instantaneu asupra unor oferte Mallorca pe situl agentiei de turism Oltextur. Cum hotelul in sine nu ma interesa foarte mult, eu fiind adeptul vacantelor active, in cautarea de noi locuri si destinatii care sa-mi ofere informatii despre cultura si civilizatia poprului in sine, am ales oferta cea mai ieftina.
Iata-ma imbarcat in cursa charter Mallorca efectuata de catre TAROM. Dupa un zbor de aproximativ doua ore si patruzeci de minute aterizam pe aeroportul din Palma, de unde suntem imbarcati intr-un autocar si condusi spre hotelul ales.
catedrala 1

Catedrala din Palma

Citisem mult despre catedrala din Palma, asa ca prima tinta a calatoriei mele a fost, bineinteles acest minunat loc incarcat de istorie si legenda.
Traditia spune ca din senin, o furtuna a aparut pe Marea Mediterana, punandu-l la grea incercare pe regele James I de Aragon, prin anul 1229. In timp ce se lupta cu valurile marii, James a promis ca daca va atinge din nou pamantul, va construi o biserica in cinstea Maicii Domnului. In ziua de Anul Nou 1230 ,la o zi dupa caderea Palmei, a pus piatra de temelie pe sit-ul moschei principale a orasului. Constructia Catedralei a continuat timp de 400 de ani, fiind nevoiti sa o reia in anul 1851 , atunci cand un cutremur a distrus fondul de vest. Catedrala se afla  in orasul vechi Palma , are 121 de metri lungime, 55 metri latime si 44 metri inaltime. Proiectata in catalana in stil gotic, dar cu influente nord-europene,este strajuita de palatul regal de La Almudia si Palatul Episcopal.Vederea spre parc de la Mar si Marea Mediterana ii confera o anumita trufie.
catedrala 3

 Personalitatea lui Gaudi isi pune amprenta pe arhitectura catedralei din Palma

In 1901, la cinzeci de ani dupa restaurarea catedralei, celebrul arhitect Antoni Gaudi a fost invitat sa preia proiectul. Gaudi a abandonat munca in 1914 dupa o cearta cu constructorul. Schimabrile planificate au fost in estenta , cosmetice, mai degraba decat structurale, iar proiectul a fost anulat la scurt timp.
Dupa ce am urcat cateva trepte, am ajuns pe platoul din fata catedralei, acolo unde se desfasoara micii pictori amatori, care, contra unor sume derizorii sunt dispusi sa-ti imortalizeze profilul, in carbune, sau chiar sa-ti faca portretul in acuarela.Trecem pe langa  un "ghitaro" care interpreteaza cantece populare spaniole, dupa care ne trezim in fata intrarii in catedrala, care se face printr-o usa laterala, contra-cost, desigur. Trecem printr-un mic muzeu.
catedrala 4
Prin cele 1236 de vitralii, lumina de afara isi trimite sagetile multicolore deasupra coloanelor incercuite cu candelabre din fier forjat, proiectate de Gaudi. Mai controversata este coroana de spini neterminata, confectionati din carton si pluta, suspendati deasupra altarului. Luam putin loc pe una dintre bancile de lemn din fata altarului, ne tragem sufletul si ne indreptam spre iesirea din catedrala, care bineineinteles se face printr-un mic magazin de suveniruri.
catedrala 5
Cersetorii romani fac legea in curtea Catedralei din Palma

Afara ne intampina o cercesetoare imbracata in negru care ne implora intr-o spaniola stalcita s-o ajutam cu un euro, familie grea, sot decedat, etc. O intreb direct de unde este, la care fara sa ezite imi spune un oras din Romania, care  nu are nicio   importanta. Ne imprietenim, spre amuzamentul colegilor mei, care fac glume pe tema asta. Femeia imi arata un barbat asezat mai incolo , la coltul strazii, deghizat in Chaplin.
-Il vezi pe omul ala, pe Chaplin?
-Da,ii marturisesc
-Este barbatul meu si mai am vreo trei copii pe aici.Trece peste pragul inhibitei si-mi spune ca stau in Palma de trei ani, au o casa  cu trei camere inchiriate si ca, castiga foarte bine din cersit. De reintors in Romania nici vorba.
Lasam in urma magnifica Catedrala , indreptandu-ne spre Piata Espania, un alt punct de atractie din orasul vechi Palma.

catedrala 7

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Comments are closed.