De la hard rockul din Magalluf la idila din Valdemossa

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

valdemossa 1Dupa o scurta sedere in Palma, compozitorul polonez Frederic Chopin, care la vremea aceea avea doar 28 de ani si scriitoarea franceza Aurore Dupine, 34 de ani, cunoscuta publicului sub pseudonimul de George SAND, au ajuns la Manastirea Carthusian din Valdemossa,la data de 15 decembrie 1838. Eu am ajuns ceva mai tarziu, dupa aproximativ 175 de ani,prin luna iunie a anului 2013, cand ,  cu putin noroc, am reusit sa prind una dintre ofertele last minute Mallorca lansate de catre agentia de turism Oltextur. Dupa o scurta plimbare in golful Formentor, unde am suprins niste imagini de-a dreptul cinematografice cu apele golfului de culoarea turcoazului lovindu-se  de stancile lantului muntos Serra Tramuntana, ne-am indreptat cu masina inchiriata pentru o zi catre comuna Valldemossa, un loc despre care citisem atat de mult, dar nu-l vazusem niciodata. Iesind de pe autostrada Ma-13, in dreptul oraselului Santa Maria del Cami, am mers prin satele majorcheze, scurtand astfel cativa km buni de drum , daca am fi ocolit prin Palma.  Am fost socat de calitatea soselelor ce se strecurau printre casele traditionale din insula. Valdemossa se afla cam la 17 km de Palma, in inima muntilor Serra de la Traumuntana, un adevarat zid protector al insulei asezat in fata vanturilor puternice care vin dinspre nordul insulei. Aflata la 437 metri deasupra marii, Valdemossa si-a pastrat intacta arhitectura originala , o combinatie de elemente grecesti, cartagiene, romane si bizantine.pasind pe strazile mici si fermecatoare, pline de cafenele , galerii si magazine, nu poti sa treci cu vederea ambianta patriarhala a acestui sat micut ascuns printre dealuri, ce a gazduit candva , in afara povestii de dragoste dintre Chopin si Aurore Dupine, dar si pe marele scriitor argentinian Jorge Luis Borges.
Numele de Valdemossa vine de la numele de mauri pentru oras-Musa Valley.
Filozoful ramon Llull a fondat o manastire chiar in afara Valdemossei, pe sit-ul actual al Estate Miramar in 1276, care a devenit un centru de invatare pentru calugarii franciscani.valdemossa 2
Revenind la povestea de dragoste care ne obsedeaza, acea dintre compozitorul Chopin si George Sand, ei au inchiriat celula unui fost calugar, pentru a fi cat mai departe de barfele din Paris care circulau pe seama lor, dar si in speranta ca de clima de aici ar beneficia Chopin, aflandu-se atunci intr-o precara stare de sanatate de pe urma tuberculozei de care  suferise.
Nimic nu a iesit asa cum isi planificasera. Vremea nu a fost de partea lor, fiind umeda, rece, iar localnicii si-au manifestat furia fata de ei, fiind etichetati ca fiind hoti si salbatici.
Manastirea in care au locuit cei doi, nu poate fi trecuta cu vederea, toate strazile inguste, intortochaete ducandu-te chiat in fata ei. Cei doi mari creatori nu au  stat degeaba, in acest timp, George Sand scriind celebrul roman 'Iarna in Mallorca", iar Chopin compunand cateva Preludii din seria de 24 , Poloneza nr. 4 in C minor si Mazurca. Muzeul  care-i poarta numele aici pastreaza cateva manuscrise din operele celor doi.
Fiind presat de timp, m-am despartit cu regretul de Valdemossa ca nu am putut petrece o nopate in vechiul conac al familiei Brondo, unic prin arhitectura sa deosebita.

valdemossa 3  valdemossa 4  valdemossa 7

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Comments are closed.